Saftingen 13
Observatie
De schuur Saftingen 13 bevindt zich op een belangrijke invalsweg naar Doeldorp en heeft uitzicht op de 2 koeltorens in de verte. De schuur staat heel autonoom in het landschap, waardoor het de aandacht opeist in de omgeving. Het zorgt voor een pittoresk geheel met zijn nabije omgeving.
Rond het kruispunt waar de schuur staat, zijn er niet veel huizen gelegen, maar als men de straat Saftingen noordwaarts volgt, verschijnen er woningen aan de rechterzijde.
Bij navraag aan de bewoner van het erf, die in de woning naast de schuur woont, bleek dat de schuur onteigend was, maar wel nog in gebruik. In de schuur huist momenteel de bewoner zijn auto, maar heeft verder geen functie. De schuur is in uitzonderlijk goede staat en wordt actief onderhouden.
Er zijn verschillende soorten bakstenen en bouwfases te onderscheiden. Binnenin werden betonnen muren toegevoegd om vee te houden. Er ligt nog altijd hooi op de zolderverdieping om eventuele schade door wind tegen te houden. Zoals in vele schuren werden ook hier enkele standvinken afgesneden.
Geschiedenis
Saftingen is een buurtschap in Doel, een deelgemeente van Beveren. De buurt is gelegen rondom de gelijknamige straat Saftingen, de Engelsesteenweg en de Dreefstraat.
Op de Ferrariskaart van 1771-1777 is niet goed zichtbaar of de schuur reeds op de kaart stond, maar wat wel zeker is, is dat er een oude woonkern was ter plaatse van het gehucht 'Saeftingen'.
De bouwtijd van de schuur wordt geschat rond het jaar 1900. Dit kunnen we afleiden van de driebeukige indeling van de schuur en de poort die centraal in de kopgevel zit.
Materiaal
De gevels zijn opgebouwd uit baksteen en het dak werd bekleed met golfplaten. Diverse herstellingen zijn op te merken door de zichtbare bouwnaden en de verschillende soorten bakstenen, die wijzen op aanpassingen doorheen de jaren. Boven de poort van de schuur ligt er een metalen I-latei.
Zichten
Bij deze schuur zijn de zichten zeer duidelijk. Aan de ene kant zie je, tussen de bomen door, en achter de weides, de kerncentrales van Doel op de achtergrond. Het contrast tussen de natuur en de kerncentrales maakt deze locatie een interessant punt in het landschap.
Route
Gelegen aan de dijk en omgeven door polders, staat de schuur vrij op zichzelf in het landschap. Wandelend op de grote Saftingen weg, neem je bij het kruispunt het pad naar beneden, om zo tot bij de schuur te geraken.
Doorwandeling
De schuur staat vrij op zichzelf. Via het pad het huis passeren, en via de kopse kant de schuur betreden, lijkt de logische gang van zaken. De Saftingen 13 schuur is vrij vanzelfsprekend om binnen te gaan.
Stabiliteit
De schuur is in goede staat, is stabiel. Buitenkant en binnenkant zijn nog in orde. De balken binnen, die voor de structuur en stabiliteit zorgen, zijn allemaal goed bewaard gebleven.
Bouwmethodiek
De draagstructuur bestaat uit houten kolommen en balken. De haaks op de straat gelegen, vermoedelijke driebeukige langsschuur, telt 4 traveeën onder de wolfsdaken met een bekleding van golfplaten. De verankerde baksteenbouw vertoont diverse bouwnaden en verschillende baksteensoorten die wijzen op aanpassingen.
Grondonderzoek
Het bodemtype bij de Saftingen 13 schuur, is een bebouwde grond. Het bodemgebruik is landbouw.
Fotogalerij
Mogelijke programma's
Schuur bevindt zich nabij de toegangsweg naar Doel. Voor de mensen die de route volgen is het wel interessant om een stukje geschiedenis van het kunstdorp Doel mee op te pikken. Voor de creatieve geest wordt deze schuur een kunstgalerij waar de werken van lokale kunstenaars kunnen worden tentoongesteld. We willen dat de schuur een plaats van inspiratie wordt voor kunstenaars. Saftingen 13 is een zeer geschikte locatie om deze rol op zich op te nemen. Wat de locatie anders en unieker maakt dan de andere schuren, is zijn samenkomst van belangrijke leidraden uit de regio. Deze samenkomst van Doel, de kerncentrales, de haven, de unieke natuur van de polders en de schuur creëert een visueel contrast. Dit conflictlandschap kan als inspiratiebron dienen voor tal van verschillende kunstwerken. We hopen dat de botsing tussen deze verschillende factoren kan dienen als onuitputbare bron kan gebruikt worden om ideeën uit te halen. De schuur is hier een plaats die de mogelijkheid biedt om je inspiratie tot leven te wekken.
Niet alleen wordt hier gewerkt, maar de creaties kunnen er ook worden tentoongesteld. De schuur is dus een plaats waar je je werk kan tentoonstellen en creëren. Tegelijkertijd is het een ruimte om andere kunstenaars te ontmoeten en inspiratie te halen uit elkaar.